20.02.25r. - Fizjologia degustacji, percepcja wina - Szkolenie dla pracowników, właścicieli winnic i pracowników HoReCa
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Kompleksowe szkolenie pozwalające poznać i zrozumieć specyfikę percepcji wina oraz smaku i węchu
w ogóle. Dzięki poznaniu mechanizmów fizjologicznych i neurologicznych towarzyszących degustacji
wina uczestnicy warsztatów:
- znacząco rozwiną swoje możliwości sensoryczne
- poprawią umiejętności oceny wina
- wzmocnią warsztat postrzegania i opisywania win
- zdobędą praktyczne narzędzia ułatwiające kontakt z konsumentami
- zrozumieją mechanizmy prezentacji swoich produktów w sposób zapewniający ich optymalne
postrzeganie
Prowadząca: KATARZYNA KORZEŃ
Dr nauk biologicznych, inż., z ponad dziesięcioletnim doświadczeniem w pracy z winem, w unikatowy,
wszechstronny sposób; od prowadzenia własnej winnicy i produkcji wina (uprawa winorośli i
winifikacja), przez promocję i marketing oraz enoturystykę, po analizę sensoryczną wina i jego ocenę
techniczną. Katarzyna zajmuje się między innymi takimi zagadnieniami jak: percepcja wina w ujęciu
neuroenologicznym, specyfika wpływu chemii wina na jego odbiór sensoryczny, kontekst kulturowy i
emocjonalny w percepcji wina oraz fizjologiczne i chemiczne podstawy łączenia wina z jedzeniem.
Jest założycielką i redaktorką EnoPortalu – strony internetowej poświęconej polskiemu winu,
winiarstwu i enoturystyce. W ramach Akademii EnoRozwoju edukuje oraz doradza producentom
wina. Współtworzyła Winnicomanię – unikalne przedsięwzięcie zajmujące się polską enoturystyką w
praktyce. Organizuje i współorganizuje imprezy i festiwale winiarskie. Polskie winnice zna bardzo
dobrze, a wino postrzega i przedstawia w jedyny w swoim rodzaju, niezwykle kompleksowy i
wszechstronny sposób. Jest przewodniczącą Zarządu Polskiego Klastra Enoturystycznego, członkinią
Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, Polskiego Stowarzyszenia Turystyki Kulinarnej i stowarzyszeń
winiarskich.
Szkolenie przeznaczone jest: dla pracowników i właścicieli winnic oraz pracowników branży HoReCa
zajmujących się sprzedażą i promocją wina.
Obejmuje: 6h zajęć w formie teoria + ćwiczenia praktyczne oraz dodatkową godzinę na lunch i
przerwy kawowe.
termin: 20.02.25r.
miejsce: w sali szkoleniowej Winnica i Wino (Kraków, ul. Bernarda Wapowskiego 8).
Koszt uczestnictwa w Szkoleniu: 680 zł
Cena obejmuje:
- 6 godzin zajęć (teoria + praktyka)
- akcesoria szkoleniowe i materiały pomocnicze, w tym wino i produkty spożywcze do degustacji
- przerwę kawową
- lunch
- materiały szkoleniowe w formie cyfrowej
Dodatkowe informacje: kontakt@enorozwoj.pl
Partnerami szkolenia są:
Winnica i Wino, Polski Klaster Enoturystyczny, EnoPortal.pl, Polski Instytut Fermentacji
---
Podstawą sukcesu w winiarstwie jest skuteczna sprzedaż, czyli przekonanie konsumenta, że
oferowany produkt będzie mu smakował. Jednym z kluczowych elementów pracy z klientem w
branży spożywczej jest znajomość fizjologii smaku. Degustacja wina to złożone doświadczenie
multisensoryczne. Warsztaty dokładnie wyjaśniają na czym ono polega oraz podpowiadają jak
podpowiadają jak je wykorzystać w kontaktach z konsumentami.
Akademia EnoRozwoju zaprasza na szkolenie w formie praktycznych warsztatów z zakresu fizjologii
degustacji i specyfiki percepcji wina. Warsztaty przeznaczone dla wścieli i pracowników winnic oraz
pracowników branży HoReCa zajmujących się sprzedażą i promocją wina, potrzebujących
kompleksowej, profesjonalnej, rzeczowej wiedzy w wyczerpującej i usystematyzowanej formie.
Spotkanie szkoleniowe będzie złożone z dwóch elementów: teorii i praktyki. Warsztaty pozwolą na
poznanie specyfiki fizjologii degustacji i percepcji wina w celu poprawienia swoich zdolności oceny i
prezentacji wina oraz bardziej efektywnej pracy z klientem/konsumentem.
Szkolenie przeznaczone jest: dla pracowników i właścicieli winnic.
Obejmuje: 6h zajęć w formie teoria + ćwiczenia praktyczne oraz dodatkową godzinę na lunch i
przerwy kawowe.
Szkolenie odbędzie się: 20.02.25r., w sali szkoleniowej Winnica i Wino (Kraków, ul. Bernarda
Wapowskiego 8).
Uczestnicy Szkolenia otrzymają: zestaw materiałów w formie cyfrowej oraz możliwość dodatkowych
konsultacji.
Koszt uczestnictwa w Szkoleniu: 680 zł
Cena obejmuje:
- 6 godzin zajęć (teoria + praktyka)
- akcesoria szkoleniowe i materiały pomocnicze, w tym wino i produkty spożywcze do degustacji
- przerwę kawową
- lunch
- materiały szkoleniowe w formie cyfrowej
Dodatkowe informacje: kontakt@enorozwoj.pl
Warsztaty dla: wścieli i pracowników winnic, pracowników branży HoReCa zajmujących się sprzedażą
i promocją wina.
Cel uczestnictwa w warsztatach: poznanie specyfiki fizjologii degustacji i percepcji wina w celu
poprawienia swoich zdolności oceny i prezentacji wina oraz bardziej efektywnej pracy z
klientem/konsumentem.
Najważniejsze tematy:
- funkcjonowanie i rola poszczególnych zmysłów w degustacji wina (i jedzenia); węch, smak, wzrok,
dotyk, słuch
- degustacja wina jako doznanie multisensoryczne - elementy neuroenologii
- specyfika ludzkich zmysłów w kontekście percepcji wina i jedzenia
- odbieranie bodźców oraz ich przetwarzanie przez układ nerwowy
- znaczenie psychiki w percepcji i funkcjonowaniu zmysłów
- postrzeganie smaków i aromatów
- rozpoznawanie smaków i aromatów
- zapamiętywanie smaków i aromatów
- czynniki wpływające na ludzką percepcję (wewnętrzne i zewnętrzne)
- uczenie się i ćwiczenie percepcji
- optymalne warunki degustacji
- podstawowe zasady serwowania oraz przechowywania i transportu wina
- przygotowanie miejsca i akcesoria do degustacji wina
- temperatura serwowania wina, kieliszki, dodatkowe elementy techniczne
- degustacja wina – ocena wyglądu, zapachu i smaku
- czynniki wpływające na percepcje i ocenę wina
- techniki degustacyjne
- złożoność smaków i aromatów wina
- elementy składające się na odbiór i jakość wina (kwasowość, odczucie słodyczy, zawartość alkoholu,
gorzkość, cierpkość, dwutlenek węgla - bąbelki, cielistość, długość, balans, dojrzałość)
- sens degustacji i oceny wina
- znaczenie konkursów winiarskich
- oceny, rankingi, krytyka winiarska
- mówienie i pisanie o winie
- stosunek jakości wina do jego ceny
- historia jedzenia i picia (kontekst sensoryczny i kulturowy)
- tradycja łączenia wina i jedzenia
- właściwości fizyczne i chemiczne wina oraz produktów spożywczych (ciężar, intensywność,
tekstura/struktura, aromaty)
- podstawowe zasady łączenia jedzenia z winem
- wino w kuchni
- wyjątki od reguł i eksperymenty
- sensoryczne pewniaki i sprawdzone sposoby na maksimum przyjemności degustacyjnej
- łączenie polskiego jedzenia i polskiego wina
Prowadząca: KATARZYNA KORZEŃ
Dr nauk biologicznych, inż., z ponad dziesięcioletnim doświadczeniem w pracy z winem. W ramach
Akademii EnoRozwoju edukuje i doradza producentom wina oraz innym podmiotom z branży
winiarskiej. Specjalizuje się w fizjologii percepcji degustacyjnej, chemii wina i neuroenologii oraz
polskim winiarstwie i winie również w aspekcie łączenia go z polską kuchnią i produktami
regionalnymi. Jest założycielką i redaktorką EnoPortalu – wirtualnej bazy wiedzy o polskim
winiarstwie. Współtworzyła Winnicomanię – unikalne przedsięwzięcie zajmujące się polską
enoturystyką w praktyce. Organizuje i współorganizuje imprezy i festiwale winiarskie. Prowadzi
własną winnicę.
Partnerami szkolenia są:
Winnica i Wino, Polski Klaster Enoturystyczny, EnoPortal.pl, Polski Instytut Fermentacji